Lego för 4-åringar

När ditt barn börjar intressera sig för lego så kan det vara bra att du som förälder kollar upp åldersgränser och så vidare. Detta redan innan du köper lego till ditt barn. Lego som är till för en fyraåring är till exempel mycket lättare att hantera än lego som är tänkt till en åtta- eller tioåring. Självklart behöver du ta i beaktning ditt barns förmågor och inte enbart gå utefter ålder på barnet. Om du har ett barn som fyller fyra år och önskar sig just lego i födelsedagspresent, så är våra rekommendationer att du väljer ett sådant som är anpassat för ditt barns ålder.

Läs mer ↴

Är det viktigt att följa åldersråden för lego?

Både ja och nej egentligen. Grejen med att välja lego efter ålder beror på många saker. Barnet ska själv kunna förstå ritningen samt kunna bygga legot själv, det ska vara kul och det ska uppmuntra till kreativitet hos barnet. Om det blir för svårt så blir det heller inte så roligt för barnet, eftersom han eller hon behöver mycket hjälp av någon som är äldre. En annan stor anledning till varför lego är kategoriserat efter ålder är på grund av alla smådelar. Barn under tre år får inte använda lego som innehåller små bitar, detta på grund av kvävningsrisken.

Som vi skriver här ovan så är det barnets förmåga och kunskap som borde komma i första hand. Men om ditt barn aldrig har lekt eller byggt med lego tidigare så rekommenderar vi att du handlar utefter ålder på ditt barn. Vissa barn älskar lego och kan sitta i timmar och knåpa ihop bitarna. Om ditt barn lär sig snabbt och om du ser att han eller hon snart tröttnar på sitt lego, ja då kan det faktiskt vara dags att gå upp i ålder även om barnet inte har hunnit bli så gammal ännu. Det beror alltså helt på barnet ifråga vilket lego ni ska välja. Börja däremot med enklare modeller för att sedan jobba er uppåt. Det finns ju massor med olika varianter av lego från fyra år, en del lättare än andra och en del svårare.

Vilken typ av lego passar för 4-åringar?

Egentligen så beror det här helt och hållet på vad ditt barn är intresserad av. Tycker han eller hon om superhjältar till exempel så finns det många olika sådana modellsatser av lego att välja på. Lego batman brukar vara väldigt populärt och så även lego ninjago. Båda dessa två finns för fyraåringar och även uppåt i åldrar såklart. Många barn tycker om att bygga lego med sina favoritfigurer och då brukar dessa med antingen superhjältar eller till exempel lego friends vara populärt bland barnen. Lego friends finns både för de mindre barnen och något större, i såväl mindre kartonger med få bitar som i större legokartonger med flera bitar i. Allt beror på hur mycket ditt barn tycker om att bygga med lego, hur avancerat det får lov till att vara och hur många bitar som passar för just ditt barn.
Lego för barn som är kring fyra års ålder finns i de allra flesta olika varianter. Om du väljer en kartong med lego som har fler bitar i, så kommer det självklart vara lite mer avancerat och ta längre tid för barnet att bygga ihop. Prova och se vad som fungerar bra för just ditt barn. Om du märker att det är för svårt eller för lätt så kan ni både gå upp en ålderskategori såväl som ned. Lego är tänkt att inspirera barnet till kreativitet och självständighet. Om det slutar med att du som förälder får bygga ihop det mesta åt barnet, ja då är det antagligen för svårt och då får du helt enkelt köpa lego för mindre barn.

Några populära byggsatser som finns att tillgå idag är till exempel lego med Avengers. Många barn tycker om superhjältar och vad passar då inte bättre än Avengers? Lego med Disneyfigurer är också väldigt roligt för de små. Tänk att få bygga lego där figurerna kommer från filmen Frost eller varför inte Askungen? Det brukar vara väldigt poppis bland barnen att få leka och bygga sina filmfavoriter från tv. Vilken är ditt barns favoritkaraktär? Batman eller Spiderman?

Kan mitt barn leka med lego för yngre?

Självklart, det går alldeles utmärkt. Vissa barn tycker om att leka med duplo långt upp i åldrarna, och det är absolut ingenting fel med det. Med duplolego kan man skapa sin egen värld och det är bara fantasin som sätter gränserna. Det är inte ofta det finns med ritningar till duplolego, utan barnet ifråga får själv göra sina egna kreationer och skapa egna fantasifulla konstverk. I vissa legokartonger följer det med ritning även för duplo, men de är väldigt enkla och simpla så även ett litet barn kan förstå dem.

show blocks helper

Pris

  

Visar 1–16 av 30 resultat

Scroll Up